top of page

How to do – surdeg

Updated: Jan 4, 2022

När vi gör surdeg (surdeg av vete) brukar vi göra efter Riddarbageriets recept. Tycker att det funkar kanon. Har även provat Jan Hedhs men är inte lika förtjust i det. Det är så himla enkelt att göra surdeg även om många inte tror det. Tänk på: Det heter surdeg men det ser mest ut som en våffelsmet.Vill man göra en rågsur så är det nästan samma recept (steg 1-2 är samma) bara att när man matar den så har man i 1 dl mjöl istället för 1,5 på vetesurdegen.

How to do: 1. Mixa 2 dl vatten och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät i en glasburk 2. Tätslut burken och låt stå i 2 dagar i rumstemperatur 3. Mata surdegen med 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Vispa och låt stå ett dygn. Här står inte om den ska stå i rumstemperatur eller kyl. Men vi kör på rumstemperatur och det har funkat. 4. Mata surdegen igen, även denna gång med 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Vispa ihop och låt stå ett dygn.

Sen är den klar och ska in i kylen. För att baka med den: Dagen innan man ska baka med den matar man den med vatten och mjöl så att det blir som en våffelsmet i konsistensen. Är det svårt att få fart på den kan man även använda yoghurt istället för vatten och sen fortsätta fylla på vatten.Detta har vi aldrig provat.

OBS! Surdegen växer snabbt och kan bli upp till 6 gånger så stor i rumstemperatur så använd en stor burk till den.

Tags:

0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page