top of page

Livsfarligt att sitta stilla!

Igår var jag på en mycket intressant föreläsning – “Livsfarligt att sitta stilla” med Maj-Lis Hellinius.


Maj-Lis Hellenius är professor och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset med livsstil och hjärtkärlhälsa som specialområde.

Maj-Lis pratade om vikten av att röra sig och att vi idag ändrat vårt rörelsemönster så pass mycket att vi inte kan äta på samma sätt som för 50 år sedan. Vi byter inte kanal på tv:n, vi vispar inte grädden för hand, vi mailar kollegorna istället för att gå förbi deras rum. Dagens teknik gör att vi blir allt mer stillasittande vilket i sin tur leder till att vi lättare går upp i vikt. Maj-Lis förespråkar medelhavslik mat. Äter vi efter det så har vi betydligt lättare att hålla vår vikt. Även den gamla beprövade tallriksmodellen kom fram som ett utmärkt exempel på hur du lätt kan äta bättre utan att fundera så mycket. Fyll halva tallriken med sallad och resten med kött och potatis/pasta.

Ett medskick från Maj-Lis var att tänk på pausgympan. Sitt inte still för länge utan ta en minut (ja det räcker med en minut) då och då för att röra på dig lite lätt. Stå gärna upp och jobba om du har möjlighet. Med små medel kan vi lätt ändra vår energiförbrukning.

Nä hörrni, nu ska jag ta och höja mitt skrivbord och stå och jobba en stund.

Må så gott 😀 . Kram ♥

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page